Over de beroepsfotograaf

Dat Joost Duppen (1969) beroepsfotograaf is geworden is niet geheel onverwacht. Fotograferen zit bij de Duppen’s in de genen.

Zijn opa, die destijds chef van een bakkerij was, opende in 1935 de “Eerste Gemertse Foto- en Kinohandel J. Duppen en Zn.” Deze fotowinkel is later voortgezet door Joop Duppen, de oom van Joost, en heeft tot 1987 bestaan.

Tijdens zijn schoolperiode werkte Joost in de weekenden bij de bakkerij van zijn neven in Aarle-Rixtel en had als hobbij fotografie. Joost is geen bakker geworden, maar heeft van zijn fotohobbij zijn beroep gemaakt.

Foto Joost door collega en vriend Nely vd Oetelaar

Begonnen in 1988 bij een gemengd bedrijf van Fotostudio Henk Heringa in Beek en Donk. Zoals destijds de meeste fotozaken waren; een fotowinkel waar je een fotorolletje kocht, foto’s liet afdrukken en albums, fotolijsten, fotocamera’s werden verkocht, met achter de winkel een hele ruime fotostudio.

In 1999 is Joost zijn eigen bedrijf gestart. Veel mensen die Joost tegenkomen weten zijn naam niet, wel dat hij fotograaf is. Dan was het al snel “Daar heb je de fotograaf”. En zo is de bedrijfsnaam ontstaan “Joost Duppen de Fotograaf”.

Om zijn kennis in fotografie op peil te houden is Joost in Nederland aangeslotene van www.dupho.nl de Dutch Photographers, als ook van www.nvj.nl/nvf de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten. En gezien Belgie niet heel ver van Beek en Donk verwijderd is, rijdt hij regelmatig over de grens naar Belgie voor een ontmoeting met zijn Belgische fotografen collega’s van www.beroepsfotografen.be

De fotografie die Joost maakt is vrijwel allemaal op lokatie gemaakt. Bedrijfsreportages van werkprocessen voor een website of redactioneel artikel, profielfoto’s van medewerkers om hun zichtbaarheid op social media te vergroten, de opening van een bedrijf of een werknemer die 25-, 40- of 50 jaar in dienst is, de receptie van een pensionaris of de klanten die tijdens een produkt presentatie worden ontvangen, Het zijn enkele segmenten uit de soort fotografie die Joost maakt.

Voor makelaars en rechtstreeks ook voor particulieren fotografeert Joost regelmatig bedrijfspanden en woningen. In deze tak van fotografie tref je vaak opnamen van woonhuizen aan die gemaakt zijn vanuit een heel onnatuurlijk laag standpunt. Bijna de kijkhoogte van een kind. Door een andere manier van fotograferen en uitwerken van het beeld probeert Joost altijd de sfeer die in een woning zit te behouden en het beeld te maken vanuit een natuurlijk kijkhoogte.

Wanneer Joost niet op pad is voor een opdracht, zul je hem vaak tegenkomen tijdens het wandelen met een flatcoated retriever. In het gezelschap van de hond ziet hij van alles. Ttijdens het lopen legt hij dit vast met een klein fotocameraatje dat hij zowat altijd bij zich heeft. Mensen fotograferen in hun dagelijkse leven, zoals bij straatfotografie vindt hij erg leuk om te doen. Hiervoor gaat hij graag naar een stad zoals Antwerpen.

Delen is vermenigvuldigen. Zijn kennis in fotografie vindt Joost leuk om te delen. Vandaar dat hij ook workshops geeft en lid is van een fotoclub.

Behalve fotograaf is Joost sinds 1997 de man van Chantal en vader van Zoë-Ann en Jada. Door vanuit huis te werken heeft hij veel tijd om met zijn gezin door te brengen. Samen aan tafel bij het ontbijt en ’s avonds bij de warme maaltijd de dag doornemen zijn dingen waar hij veel waarde aan hecht. Bij een loodgieter lekt de kraan, bij een elektricien is het licht kapot, en bij een fotograaf willen de kinderen meestal niet op de foto wanneer Joost iets wil uitproberen.

Op deze website geeft Joost zijn portfolio weer in bedrijfsfotografie. Wilt u Joost inhuren voor een foto-opdracht, bel hem gerust op 06-20033440 Een beller is immers sneller.